zondag 28 juli 2013

De Verdubbeldame doneert buitenlands geld aan het goede doel (98)

Je kent het vast wel: je bent op vakantie geweest en hebt bij thuiskomst nog wat vreemde valuta over. Te weinig om in te wisselen, maar ook zonde om weg te gooien. Dus blijft het maar slingeren in de keukenla. Mirjam kent een betere bestemming!

Het verdubbelverzoek

Mirjam attendeerde de Verdubbeldame op een goede bestemming voor dit buitenlandse geld:
"Hi Verdubbeldame, heb jij nog buitenlands kleingeld thuis liggen? Ik wel en daar doe ik helemaal nix mee. De volgende keer dat ik op Schiphol ben (duurt nog even, maar goed, ga ik al dat kleingeld meenemen en daar doneren. Doe je mee?" 
De Verdubbeldame komt vrijwel nooit op Schiphol en ging op zoek naar inzamelpunten elders. Die bleken er te zijn, ten behoeve van verschillende goede doelen. Naast buitenlands geld zijn oude Nederlandse muntstukken en briefjes vaak ook welkom.
  • Brinkie-inzamelbussen vind je op 65 locaties in en rond Amsterdam, en verder in Venlo en Roermond. De opbrengst gaat naar lokale kinderboerderijen, gehandicaptenzorgboerderij Umang in Mumbai (India) of naar giro 555.
  • De Guusje Nederhorst Foundation verbetert de leefomstandigheden van kinderen in opvangcentra. Er is een inzamelbus in Den Haag.
  • In alle collectebussen van de Nierstichting mag je ook buitenlands geld gooien.
  • Projecten van Kerk in Actie zijn te steunen via de bus in Utrecht.
  • Inzamelzuilen van de Lions Club vind je in supermarkten door het hele land. De opbrengst wordt gebruikt voor staaroperaties in ontwikkelingslanden. Via oudenvreemdgeldlionsclubs@kpnmail.nl is na te vragen of er een inzamelbus in jouw buurt staat. De Verdubbeldame vragen kan ook, want die heeft van de Lions een excellijst met adressen gekregen.
  • Verder zijn via internet nog verschillende plaatselijke initiatieven te vinden. Ook kan je je geld opsturen naar één van de genoemde organisaties, sommigen vergoeden de portokosten.

Kop of munt

De Verdubbeldame ging in de bergkast op zoek naar oud en buitenlands geld. En ze wist meteen weer waarom ze ooit besloten had het te bewaren: aan vrijwel elk muntje of briefje kleefden nostalgische herinneringen:
Russische roebels, een aandenken aan de drieweekse scholierenuitwisseling in 5VWO.
Duitse marken. De Verdubbeldame woonde en werkte drie keer een half jaar in Duitsland, waarvan de eerste keer in de markentijd. De Reichsbanknote komt uit 1910 en was van de oma van de Verdubbeldame, onvoorstelbaar dat zo'n stukje papier al 100 jaar oud is.
Indiase roepie, de enige die er nog over is na een avontuurlijk half jaar India in 1995, net na het eindexamen.
Pakistaanse roepies, over van een half jaar vrijwilligerswerk met verstandelijk gehandicapten in 1999-2000.
Iraanse rialen, herinnerend aan een studieproject in Iran waar de Verdubbeldame aan deelnam toen zij bijvakstudent Perzisch was.

Wie kent hem nog? De gulden, de rijksdaalder, de vijfguldenmunt, het dubbeltje, het kwartje en de stuiver? De Verdubbeldame had ook een heleboel oudere muntjes, uit 1904 en 1948, met het hoofd van Wilhelmina er op.
Hoe deze muntstukken uit Amerika, Luxemburg en Engeland ooit in huis zijn beland, is de Verdubbeldame een raadsel.

De Verdubbeldame bewaarde de allermooiste briefjes en muntjes om ooit in een kunstwerk te verwerken, en deed de rest in een envelop.

Toon de Muntenman

Zaterdag had de Verdubbeldame een afspraak met een steunzolenboer in Amsterdam Noord. Was dat niet de ultieme gelegenheid om meteen de envelop met geld in één van de vele inzamelbussen van de Brinkie Muntenactie te kunnen deponeren? De vrolijk beschilderde melkbussen worden wekelijks geleegd door 'Muntenman' Toon Borst, die op zijn opvallende bakfiets de omgeving doorkruist. Sinds 2001 heeft deze bevlogen man, over wie de EO een reportage maakte, al ruim 250.000 euro opgehaald voor verschillende goede doelen.

Via de facebookpagina van de Muntenactie stelde de Verdubbeldame de Muntenman op de hoogte van de verdubbelactie. Die associeerde direct flink los op het thema 'verdubbelen': "Zamel vreemde valuta in voor een DubbelDoel: kinderboerderijen in Amsterdam en Umang, de zorgboerderij voor meervoudig gehandicapte kids in Mumbai.. Ben zelfde de 5e thuis en heb een "Dubbele Vijf "om mij heen..heb namelijk 5 broers..en 5 zussen..Dus..zo gauw 555 actief is..er een grote ramp komt, dan gaat gedurende een maand (of langer) alles naar dát doel.." Ook zong hij voor haar een liedje, op de wijs van 'Zeg ken jij de mosselman':
"Hebt u thuis nog munten man,
Munten vrouw, breng ze gauw
Marken, pesetas, schillingen
Uit Amsterdam en Millingen!"
Toon liet weten dat hij die zaterdag bij een Amsterdamse muziekhandel te vinden zou zijn, maar voor de Verdubbeldame lag Kinderboerderij De Buiktuin wat meer op de route.

De steunzolenmaker ordonneerde dat de verse zolen meteen in haar schoenen moesten en de oude niet meer gebruikt mochten worden. Op die nog onbekende zolen vol bobbels en groeven waren de twee kilometer naar de kinderboerderij een heuse verzoeking. Strompelend aangekomen op de plaats van bestemming bleken de hekken van De Buiktuin net gesloten. De Verdubbeldame gooide haar envelop in de brievenbus, hopende dat hij op deze manier toch bij de Muntenman belandt.

Het geld verdween in de brievenbus van Kinderboerderij De Buiktuin.
Verdubbelaars

Deze verdubbeldaad is pas drie dagen geleden bekend gemaakt, en buiten de Verdubbeldame hebben er zich nog geen verdubbelaars gemeld. Maar stel dat jij straks thuiskomt van vakantie en  nog wat vreemd geld in de portemonnee vindt, dan denk je toch vast aan Mirjams actie?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...